Κατηγορίες Μαθημάτων

ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου χρόν...


ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ


Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου χρόνου. Το εκπαιδευτικό έργο που συντελείται σε ένα ακαδημαϊκό έτος διαρθρώνεται χρονικά σε δύο εξάμηνα: το χειμερινό (ΧΕ) και το εαρινό (ΕΕ).
Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει 13 τουλάχιστον πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας και 2 εβδομάδες εξετάσεων. Οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εξαμήνων καθορίζονται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.
Το εξάμηνο αποτελεί: (α) χρονική περίοδο ολοκλήρωσης του διδακτικού έργου ενός μαθήματος και (β) χρονική περίοδο για τον καθορισμό του ελαχίστου χρόνου σπουδών.
Για τη λήψη του πτυχίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας απαιτείται πραγματική φοίτηση οκτώ τουλάχιστον εξαμήνων.
Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος αναθεωρείται από τη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.), ύστερα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών, μέχρι τον Απρίλιο κάθε  ακαδημαϊκού έτους και ισχύει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Η χρονική οργάνωση κάθε μαθήματος εκτείνεται σε ένα εξάμηνο. Κάθε μάθημα έχει έναν εξαψήφιο κωδικό αριθμό που αποτελεί την ταυτότητά του και το βασικό στοιχείο αναφοράς του.
Τα διδασκόμενα μαθήματα κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:


Υποχρεωτικά Μαθήματα (ΥΠ)


Υποχρεωτικά μαθήματα (ΥΠ) είναι τα μαθήματα που συνθέτουν τη βάση του πτυχίου του Τμήματος και τα οποία κρίνονται ως απαραίτητα για τη συγκρότηση της ανθρωπολογικής παιδείας των φοιτητών/τριών∙ επιπλέον, είναι τα μαθήματα εκείνα επάνω στα οποία οι φοιτητές/τριες θα στηριχθούν για να αναπτύξουν τα ειδικότερα ενδιαφέροντα τους, κατά τη διάρκεια των δύο επομένων ετών των σπουδών τους, μέσω των μαθημάτων επιλογής (ΕΠ) και των μαθημάτων που μπορούν να επιλέξουν από άλλα τμήματα του Παντείου, ή άλλων Πανεπιστημίων (ΜΕΤ). Τα (ΥΠ) διδάσκονται στα τέσσερα πρώτα εξάμηνα και είναι κοινά για όλους τους φοιτητές του Τμήματος. Η επιτυχής εξέταση των φοιτητών στα ΥΠ μαθήματα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη πτυχίου.


Μαθήματα Επιλογής Υποχρεωτικά (ΕΥ) 


Υποχρεωτικά επιλογής (ΕΥ) είναι υποχρεωτικά μαθήματα που ενισχύουν τις βασικές γνώσεις του επιστημονικού κλάδου της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.  Για τη λήψη του πτυχίου, ο φοιτητής υποχρεούται να έχει επιλέξει και συγκεντρώσει τουλάχιστον  6 ΔΜ που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 2 ΥΕ ένα στο Ε΄ και ένα στο ΣΤ΄ εξάμηνο  από τα συνολικά 4 μαθήματα ΥΕ


Προαπαιτούμενα (ΠΑ)


Για τους φοιτητές που η αρχική τους εγγραφή είναι από το Ακαδημαϊκό Έτος 2010-11 
τα κάτωθι μαθήματα θα είναι προαπαιτούμενα για να μπορέσουν να δηλώσουν τα 
μαθήματα Επιλογής Γ΄ και Δ΄ Έτους αλλιώς θα έχουν το Δικαίωμα να δηλώσουν μόνο 
τα δύο μαθήματα Επιλογής του Γ΄ Έτους (ένα ανά εξάμηνο):


ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
520003  Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία I (Προαπαιτούμενο)
520089  Εισαγωγή στην Κοινωνική Θεωρία (Προαπαιτούμενο)


ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
520011 Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία II  (Προαπαιτούμενο)
520028 Ιστορία της Ανθρωπολογικής Σκέψης (Προαπαιτούμενο)


Μαθήματα Επιλογής (ΕΠ)


Τα (ΕΠ) είναι μαθήματα εξειδίκευσης και επιπρόσθετων γνώσεων, αντιστοιχούν στα δύο τελευταία έτη σπουδών (από πέμπτο και μέχρι όγδοο εξάμηνο) και περιλαμβάνουν: α) τα μαθήματα Ελευθέρας Επιλογής που διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ και συμβασιούχους διδάσκοντες του Τμήματος, β)τα μαθήματα Εκτός Τμήματος (ΜΕΤ).


Σεμινάρια


Τα σεμινάρια απευθύνονται σε φοιτητές με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Σκοπός των σεμιναρίων είναι η εκ μέρους των φοιτητών χρησιμοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απόκτησαν για την πολυεπίπεδη και πολύπλευρη διερεύνηση και ανάλυση επιμέρους προβλημάτων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος. Η συνεχής και ενεργός συμμετοχή των φοιτητών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή παρακολούθηση του σεμιναρίου, δεδομένου ότι το εκπαιδευτικό έργο στηρίζεται κυρίως στην αυτενέργεια των φοιτητών που συμμετέχουν σε αυτά και λιγότερο στη διδασκαλία. Οι όροι και τρόποι συμμετοχής, η επιμέρους και συνολική εξαμηνιαία αξιολόγηση των φοιτητών και οι άλλες λεπτομέρειες καθορίζονται για κάθε σεμινάριο από την Γ.Σ. του Τμήματος. Σε κάθε σεμινάριο αντιστοιχούν 3 ΔΜ. Οι φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα επιλογής δύο Σεμιναρίων ανά εξάμηνο, μετά το πέρας του Β΄ έτους και αφού έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε 12 υποχρεωτικά μαθήματα. 
Η παρακολούθηση και η ενεργός συμμετοχή στο Σεμινάριο είναι υποχρεωτική. Δεν επιτρέπονται πάνω από δύο συνολικά απουσίες από το Σεμινάριο, ανεξάρτητα από το αν οι απουσίες αυτές είναι δικαιολογημένες ή όχι. Φοιτητές που σημείωσαν τρεις και πάνω απουσίες θεωρούνται ότι απέτυχαν στο Σεμινάριο. Δικαιούνται όμως να το παρακολουθήσουν ως ακροατές, αν το επιθυμούν. Οι φοιτητές υπογράφουν σε ξεχωριστή για κάθε συνεδρίαση κατάσταση παρουσιών η οποία υπογράφεται και χρονολογείται από τον διδάσκοντα. Οι καταστάσεις κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος και αποτελούν αναγκαίο προαπαιτούμενο για την ανακοίνωση της βαθμολόγησης του Σεμιναρίου. 
Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο Σεμινάριο υποχρεούνται να καταθέσουν μία τουλάχιστον γραπτή εργασία και να κάνουν μία τουλάχιστον προφορική παρουσίαση. Οι εργασίες των φοιτητών κατατίθενται στη Γραμματεία από τον διδάσκοντα μαζί με την βαθμολογία. 
Κατά την έναρξη του Σεμιναρίου, ο διδάσκων διανέμει στους συμμετέχοντες αναλυτικό πρόγραμμα με την κατά συνεδρίαση θεματολογία και βιβλιογραφία και με τις αναγκαίες οδηγίες και πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση και την διεξαγωγή του Σεμιναρίου. Αντίγραφο του προγράμματος και των οδηγιών του Σεμιναρίου κατατίθεται στη Γραμματεία του Τμήματος. 
Το Σεμινάριο μπορεί να περιλαμβάνει σειρά διαλέξεων ή ελευθέρων μαθημάτων από έναν ή περισσότερους ομιλητές. Τα Σεμινάρια είναι ανοιχτά σε ελεύθερο ακροατήριο. 
Τα Σεμινάρια είναι δυνατόν να οργανώνονται και σε ξένη γλώσσα. Η εξασφάλιση μετάφρασης δεν είναι υποχρεωτική για το Τμήμα. 
Η συνολική διάρκεια του Σεμιναρίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ώρες το εξάμηνο, ούτε μεγαλύτερη από 45 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που συμμετέχουν στο Σεμινάριο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από δεκαπέντε (15).

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

static_page